BioLav Η λεβάντα στα καλύτερα της

EN

BIOLAV
BIOLAV

Η λεβάντα (lavandula) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae).Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 35 είδη. Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lave/ ή lavo (lave-lavi-lavatum-lautun-lotum), που σημαίνει «λούζω»,
«νίπτω», «βρέχω».

Ας γνωρίσουμε όμως την ιστορία της λεβάντας μέσα στον χρόνο

 Η λεβάντα χρησιμοποιείται από τους λαούς της Ευρώπης για περισσότερα από 2.500 χρόνια. Κατά την αρχαιότητα οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες αλλά και πλήθος άλλων Αραβικών λαών χρησιμοποίησαν τη λεβάντα στην ταρίχευση, στα καλλυντικά προϊόντα, στα έλαια για μασάζ αλλά και στα
ιατρικά της εποχής. Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν νάρδο και την χρησιμοποιούσαν για τον αρωματισμό των λουτρών αλλά και για τον καλλωπισμό του δέρματος. Οι Έλληνες μάλιστα ανακάλυψαν ότι καίγοντας τα άνθη της λεβάντας, ο καπνός αυτός είναι εξαιρετικά χαλαρωτικός. 

Κατά τα χριστιανικά χρόνια η λεβάντα κάνει την εμφάνισή της και πάλι, καθώς, σύμφωνα με την Αγία Γραφή η Μαρία η Μαγδαληνή έχρισε τα πόδια του Ιησού με μία ακριβή αλοιφή από νάρδο και ο τόπος όλος ευωδίασε! Η λεβάντα είναι παρούσα και σε άλλα σημεία της γης όπως στις μακρινές Ινδίες, στον ευρύτερο ασιατικό χώρο αλλά και στα Κανάρια Νησιά. Η λεβάντα είναι ένα αρωματικό φυτό με πλούσιες φαρμακευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία, την φαρμακοποιία και σαφώς και στην μαγειρική.

 

Ποια είναι η σχέση η δική μας με την λεβάντα;

 Κατά την διάρκεια της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης εμείς ονειρευτήκαμε.. κάτι μωβ..! 

Και με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον αποφασίσαμε να δώσουμε πνοή σε ένα μωβ όνειρο! Στην ορεινή Ημαθία, στο χωριό Συκιά, 21 χλμ από τη Βέροια και 10 χλμ από τη Βεργίνα και σε υψόμετρο περίπου 380 μ καλλιεργούμε το «ιερό βότανο» της λεβάντας, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, όπου παράγουμε αιθέριο έλαιο, ανθόνερο λεβάντας και αποξηραμένη λεβάντα. Τα χωράφια στη Συκιά Ημαθίας είναι άνυδρα (ύψος 380μ) και γίνονται ιδανικά για την καλλιέργεια της λεβάντας.

Η ποικιλία που καλλιεργούμε
είναι η λεγόμενη angustifolia. Η λεβάντα ταιριάζει με τα χώματα και το κλίμα της περιοχής. Είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται σε υψόμετρο, αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν έχει απαιτήσεις σε νερό…
Όλες οι εργασίες από την συγκομιδή έως και το πακετάρισμα γίνονται στο χέρι. Γι’ αυτό, λοιπόν, τον Ιούνιο θερίζουμε εμείς το χωράφι και δένουμε σε ανθοδέσμες την λεβάντα. Μετά, τις κρεμάμε σε υπόστεγο για να αποξηρανθούν με φυσικό τρόπο. Έπειτα, αποσπούμε με το χέρι τα
αποξηραμένα άνθη από τους βλαστούς. Και αρχίζει το πιο δύσκολο κομμάτι: το κοσκίνισμα. Τα άνθη κοσκινίζονται αρκετές φορές για να απαλλαγούν από την γύρη. Τα αποτελέσματά μας; Αποξηραμένα άνθη λεβάντας με υπέροχο άρωμα κατάλληλα για πλήθος χρήσεων!!